background
logotype

                                                      

                                                            Ili Zapisi Akaše

                                               regresijaslika6

          „ Akasha“ je sanskrtska riječ koja u prijevodu znači „eter“,“prostor“ ili „nebo“. Ili „primarna supstanca“.

         To su energetski zapisi svih kultura, svih jezika, svih misli, dogadjaja, osjećaja, riječi, namjera i uvjerenja, kako na individualnoj razini, tako i kolektivnoj, kroz cijelu evoluciju od početka stvaranja. Daleko je više od samo memorijske arhive, ona je interaktivna i ima ogroman utjecaj na našu svakodnevnicu, u svim našim odnosima, osjećajima, sustavima vjerovanja kao i potencijalnih stvarnosti kroz koje se krećemo.

         Akasha je jedno od kozmičkih načela, kreativna po svojoj prirodi i nepromijenljiva u svojim višim principima. To je suština svih mogućih oblika energije, materijala, psihičkih ili duhovnih, sadrži u sebi zametke univerzalnog stvaranja koji se manifestiraju pod pokroviteljstvom Božanskog Duha.

         Ovi zapisi povezuju svakog od nas, sadrže svaki arhetipski simbol, uočljivo kroz sve tipove mitova i legendi koji govore o obrascima ljudskog iskustva i ophodjenja. Oni nas odbijaju ili privlače. Po tom kalupu se oblikuju ljudska iskustva. Oni su dio Božanskog Uma i poput nepristranog aktivnog promatrača i kroz tijek svih mogućih budućnosti kao potencijala ljudskih komunikacija i učenja kroz akumulirano znanje. Vode, podučavaju i transformiraju svakog pojedinca kako bi postigao svoj najviši potencijal.

        Akasha je sanskritska riječ  za „primarnu supstancu“. Naziva ih se različitim imenima, kao : Knjiga života, Kozmički Um , Univerzalni Um, Kolektivno nesvjesno i Zapisi duša.

           To je prošlo, sadašnje i buduće znanje svih stvari. To je univerzalni sistem spremanja zapisa, koji zapisuje sve misli, riječi i akcije.

          To je skladište sveg ljudskog iskustva i zapis svih dogadjaja. Zapisi Akaše slični su Kozmičkoj ili Kolektivnoj svijesti. Oni su zapisi svih talenata i znanja. Oni nisu stvarne knjige ili svitci, iako ih mnogi vide takvima kada im pristupaju, već su u stvari energetske vibracije . Ta se energetska vibracija prevodi u slike , oblike, simbole, opise i jezik koji um može razumjeti.

          Svaka osoba može pristupiti vlastitim zapisima.

Tijekom stoljeća mudrost ulaska u Zapise Akaše je bila ograničena na pojedince koji su kroz okultne nauke ili spontano imali mogućnosti ući u „zapise“ i iščitavati informacije.

          Alice A. Bailey je u svojoj knjizi „Svjetlo duše“ napisala da su Akasha zapisi  poput ogromnog fotografskog filma, koji bilježi sve želje i dogadjaje na našem planetu. Oni koji ga doživljavaju vidjet će poput slike svaki dogadjaj, sva životna iskustva svakog ljudskog bića kroz cjelokupnu povijest, iskustvene reakcije cijelog životinjskog kraljevstva, svaki misaoni oblik svakog ljudskog bića tijekom vremena.

          Leadbeater u svojoj knjizi „Čovjek“ je opisao povijest Atlantide i drugih razvijenih prošlih civilizacija, ali i buduće dogadjaje u povijesti Zemlje.

         Rudolf Steiner (1861-1925) je jednako tako dobio informacije Iz Zapisa o Atlantidi, Lemuriji, evoluciji čovječanstva i Zemlje itd. On tvrdi da se  sposobnost vidjenja „duhovnog svijeta“ može razviti i može biti jednako stvaran kao i fizički. Ta sposobnost omogućuje pojedincu da vidi dogadjaje i dobije točne informacije. Onaj koji ima sposobnost može spoznati protekle dogadjaje u njihovom vječnom karakteru, pojavljuju mu se u punoj punini života kao da se upravo odvija pred njim.

         Jednako tako je moguće „iščitati“, tj. na vrlo plastičan način, poput filmskih sekvenci vidjeti buduće dogadjaje, kako na svjetskoj sceni tako i u osobnom životu.

          Edgar Cayce (1877-1945) donosi možda najveći izvor informacija o Akashinim Zapisima. Imao je nevjerojatnu sposobnost ući u izmijenjeno stanje svijesti i u trenutku doprijeti do informacija bilo koje vrste. Točnost informacija koje je dobijao je ogromna. Postoji na tisuće svjedočanstava.

        Opisivao je svoj metod na način da je ušao u prošireno stanje svijesti, vidio sebe poput sićušnih točki koje izlaze iz fizičkog tijela. Osjeća potpuni mir i postaje svjestan bijele zrake svjetlosti, osjeća se kao malena točka i počinje se kretati prema svjetlu znajući da je mora slijediti, inače će se izgubiti. Putuje u toj svijetlosti i svjestan je razina kroz koje prolazi. Na prvim razinama je svjestan nejasnih strašnih izobličenih oblika, poput onih iz noćnih mora. Zatim postaje svjestan sivih oblika koji se kreću prema dolje. Kako se kreće dalje ti oblici postaju svjetlije boje i kako se penje dalje oblici postaju prozračniji, lakši i počinje sa obje strane vidjeti obrise kuća, ulica, stabala itd. Slike su statične, bez pokreta. Zatim , sve postaje svjetlije i svjetlije. Čuje zvuk poput glazbe, pijeva ptica, smjeha. Zatim boje. Zvukovi i boje se stapaju. Zatim se iznenada nalazi u Dvorani Zapisa. To je Dvorana bez zidova, bez stropa, prisutan je samo starac koji u ruci drži knjigu, zapise o pojedincu za kojeg je došao tražiti informacije. Odabirom  podataka koji su od najveće pomoći je pronalazio mogućnost pomoći pojedincima.

         Potrebno je uvidjeti da u Akashinim Zapisima nisu pohranjene samo informacije iz prošlosti, već i iz sadašnjosti i iz budućnosti.

         Kevin J.Todeshi je napisao opširnu knjigu Edgar Cayce on the Akashic Records

, dostupna je na Amazonu:

 http://www.amazon.com/gp/product/B001D6FX34?ie=UTF8&tag=edgarcaorg-20&linkC

         Za Charles Webster Leadbeater, Annie Besant, Alice Bailey,

Samael Aun Weor, William Lilly, Manly P. Hall, Lilian Treemont, Dion Fortune, George Hunt Williamson, Rudolf Steiner, Max Heindel i mnoge druge se tvrdi da su svjesno koristili Akašine Zapise.

       Jane Roberts u Sethovim knjigama opisuje ideju da je temeljna stvar u Univerzumu ideja i svijest, i da jednom zamišljena ideja postoji zauvijek. Seth je govorio da su sve ideje i sve znanje dostupni „izravnoj spoznaji“.

         Korisna literatura je i Roberta Monroa i Ervin Laszlova knjiga „Znanost i Akashino polje“ izdana 2004.godine.

         Postoje mnogi načini pristupa Zapisima Akaše.

         Odredjeni ljudi idu u podsvjesna stanja kako bi čitali zapise, kao što je bio pokojni američki mistik Edgar Cayce.

       Gospodin Cayce je imao svoja čitanja dok je bio u stanju sna ili transa. Takodjer je koristio pomoć duha uglednog engleskog liječnika, koji je pomogao G.Caycu da dodje do mnogih od „Cayce-ovih lijekova“.

         Ostali načini na koje pojedinac može pristupiti svojim zapisima jeste čineći slijedeće: meditirajući, koristeći kreativnu vizualizaciju, regresijom u prošle živote i pletenjem snova.

         Gdje se mogu naći Zapisi?

        Neki vjeruju da se Zapisi Akaše nalaze izmadju astralne i mentalne ravni. Iz tih ravni, Zapisi prožimaju sve kroz dimenzionalne realnosti  ili razine unutar Univerzuma. Zapisi Akaše utjelovljuju osobno i nadosobno svih manifestacija, uključujući Andjeoske energije.

         Oni postoje na puno višoj vibraciji nego Kolektivno nesvjesno, koji prožimaju kroz I, II i III razinu modela 7 astralnih ravni.

        Oni postoje na puno višoj vibraciji   od kozmičkog Uma , koji prožima kroz IV, V, VI i VII stupanj modela astralnih ravni. Zapisi Akaše postoje zato da bismo mogli dijeliti naša individualna putovanja u ovoj dimenzionalnoj realnosti jedni sa drugima.

         U Zapisima Akaše svi smo Jedno.

Pristup drugim zapisima dobiva se pristupom Višem Sebstvu  druge osobe ili tako da nečije Više Sebstvo pristupi višim stupnjevima duha, tražeći pristup sa dozvolom.

        Svrha čitanja Zapisa Akaše je pružiti Vam vrijednu informaciju koja će vam pomoći živjeti bolji život. Ta informacija može vam pomoći živjeti bolji i sretniji život odmah sada.

        Ta informacija može vam pomoći pojačati osobni i duhovni razvoj.

       Iščitavanje Akaše može vam donijeti vodstvo neophodno u vašem životu, kako bi riješili trenutne probleme, može dati ljudima priliku koju trebaju za rast, usmjerenje, kreativnost i radost, a takodjer može donijeti mir i razumijevanje spram današnjih bolesti, tuge i patnje.

       Iščitavanje Akaše može vam pomoći srediti teške ili velike promjene u životu. Može vam donijeti jasnoću misaonih procesa ili vam pomoći vidjeti problem iz kuta o kojem niste razmišljali. Kada pristupite Zapisima najčešće ćete vidjeti one dogadjaje sa najvećom količinom energije oko njih.

       To su stvari sa kojima se treba najprije pozabaviti.

Koja je svrha moje duše?

Zašto sam uvijek bolestan?

Tko sam ja?

Jesam li na ispravnom putu?

Jesam li izabrao ispravno zanimanje?

Jesam li u ispravnoj vezi?

 Koja je moja svrha na Zemlji u ovom vremenu?

Što je fizički krivo sa mnom?

Koje emocionalne ožiljke nosim sa sobom?

Koje karmičke dugove moram otplatiti?

Gdje ću naći sreću?

Hoću li ikada naći pravu ljubav?

           Budućnost –Svi se možemo promijeniti, a kada se to dogodi i budućnost se mijenja. Što govori, budućnost, progresija, koju vidite nije nepromijenljiva. Svojim djelovanjem vi možete utjecati na tijek dogadjaja, nekada vrlo malo, nekada drastično. U oderdjenim točkama to uopće nije moguće. Stoga je napomena da je to putokaz, smjernica, i ukoliko prihvatite savjet Čuvara Zapisa, Karmičkog Vijeća ili svojeg Vodiča ili nekog drugog bića Svjetlosti koji je prisutan u službi potpune pomoći i podrške, nepovoljne buduće situacije možete ublažiti u većoj ili manjoj mjeri ili potpuno ukloniti. Vaša akcije, misao i riječ (sjetimo se! Kreira vašu stvarnost, vašu prošlost, budućnost i sadašnjost. Vi ste kreator svoga života, u cjelosti).

             Što NE očekivati od iščitavanja Zapisa Akaše

Lijekovi –mogu biti djelomični ili činiti više lošeg nego dobrog. Tražite uzrok bolesti. Ponekad je bolest ono što nas vodi u svijet kao tragatelja.

Medicinska dijagnoza – nikome nije dopušteno postavljati medicinsku dijagnozu, osim ukoliko nisu školovani ili ovlašteni liječnici.

Problemi veza/odnosa – nitko ne bi smio poticati istospolne odnose, razvode, preljube, itd. Prepustite takve odluke klijentu.

Ovisnost – nemojte poticati klijenta da ovisi o vama i da više ne može donositi životne odluke sam. To je vrlo pohlepno i dovodi vas do karmičkih dugova.

                                                                              INICIJACIJA,

tj. kroz uskladjenje dobijanjem dozvole za rad sa Akashinim Zapisima otvara siguran put do informacija koje su vam potrebne, olakšava odabir iskustava koje hoćete ponovo proživjeti ili kroz progresiju vidjeti moguće vremenske linije mogućih izbora, svakako primiti savjet koji vam je potreban sada u ovome trenutku koji jeste za vaše najveće dobro, prosperitet i rast na svim poljima. Inicijacija je na razini Višeg Sebstva, jednostavna je, kratka i vrlo učinkovita.

           Moja osobna preporuka je da bez obzira na mogućnost i kroz meditativna stanja udjete u Dvoranu Zapisa, razmislite koliko je to jednostavnije, učinkovitije, sigurnije što se pouzdanosti informacija tiče, i općenito zdravo za vas imati ovlasti i učiniti to na ispravan način. Za sebe i za svoje potencijalne klijente. Odabir je kao i uvijek, vaš.

 poput knjižnice, sve je unutra :))

                                              akashic reading

 

* Priručnik preveden na hrvatski jezik primate na ruke prilikom inicijacije

 

 

                                                                  Načelo karme

 

        Karma je zakon moralne uzročnosti. U Indiji je znanje o karmi bilo prisutno i prije budizma, medjutim tek tada je konkretno formulizirana i oblikovana u svojoj cjelokupnoj doktrini, koju i danas koristimo u njezinom objašnjavanju sveukupnih djelovanja, nedjelovanja i medjudjelovanja.

        Načelo karme daje odgovore na mnoga pitanja. Pitanja uzroka i pitanja posljedica, mada karma nije samo princip uzrok- posljedica kako se danas načelno prihvaća. Karma je zbroj svih iskustava, pozitivnih i negativnih i način učenja lekcija. Taj zakon je apsolutno jednak za sve.

        Postoje mnoge nejednakosti u čovječanstvu, naoko se ne vidi neka uzročna veza. Mnoge stvari, životne situacije i okolnosti čine se neobjašnjivi. Prosječan današnji čovjek možda neće razumijeti, možda prihvaća sa rezignacijom, sliježe ramenima ili sasvim jednostavno ne vjeruje u ništa van svakodnevnih života u ovom brzom ritmu i egzistencijalnih potreba.

        Nevidljivi uzorak se provlači kroz cjelokupno tkivo svih naših egzistencija. Kroz eone vremena naših ukupnih života od izlaska iz maternice naših stvaraoca do danas mi smo, svi do jednog, imali bezbroj inkarnacija. Nisu sve inkarnacije bile na ovom 3D planetu, mnoge su bile na drugim planetima, u drugim životnim oblicima, drugim razinama gustoće itd. Naša primarna zadaća, svih nas, jest bila i jest stjecanje raznih iskustava u svim zamislivim životnim okolnostima. Stječući sva ta iskustva , kroz sva naša djelovanja, mi smo prikupljali i našu karmu. I pozitivnu i negativnu.

        Izraz karma doslovno znači akcija. Bilo koja vrsta namjernog djelovanja na fizičkom, mentalnom i verbalnom planu je obuhvaćeno karmom, tj. sve ono što možete obuhvatiti mišlju, riječju i djelom.

        Kada bilo što činite pod prisilom, nesvjesno ili nenamjerno, koliko god jednako predstavlja akciju, ne podpada pod zakone karme. Bitan ključni element je da akcija nije bila voljna, tj. akcija nije činjena sa namjerom.

        Buddha je rekao: „ Izjavljujem, o Bhikkhui, da snaga volje je Karma…“

        Što govori da svaka voljna akcija za sobom povlači odgovornost.

        Zakon karme predstavlja univerzalni kozmički princip, to je pravilo prirode, prirodnih odnosa, vrlo je širok pojam, obuhvaća mnoge principe i zakonitosti.

        Karma se stvara u svakome trenutku. Možemo govoriti o karmi pojedinca, obitelji, šire zajednice, grada, države ili cijelog planeta.

        Karma koja  je individualna, odnosi se na pojedinca i svaki pojedinac je nosi u zapisu na razini svojih suptilnih tijela. Najčešće se govori o negativnoj karmi, s obzirom da joj se posvećuje najveća pozornost, kada životne okolnosti ne nose odredjenu kvalitetu, jer ona utječe na naše živote donoseći poteškoće. Medjutim postoji i pozitivna karma, mada o njoj ne razmišljamo puno jer nam „dobro ide“ i nemamo većih zahtijeva, ambicije se ostvaruju.

        Isti princip možemo primijeniti i na sve ostalo. I planet ima u svojim ovojnicama svoje zapise.

        Naše misli kreiraju našu stvarnost, zar ne? Majstor Isus je predao u učenja „Kako siješ, tako ćeš i žeti!“

        Mnoge akcije koje su činjene kroz prošle živote imaju svoj vidljivi odgovor u ovom trenutnom životu.

        Ukoliko smo kroz prošli ili više prošlih života činili djela koja nisu u moralnom kontekstu prihvatljiva, učenje lekcija se očituje kroz trenutni ili moguće kroz više budućih života. U ovisnosti na koji način smo djelovali ranije i koja je „težina“ proteklih zbivanja. Primjera radi, ukoliko ste u proteklom ili proteklim životima bili osoba koja je zlostavljala druge ljude, možda ih iskorištavala ili obezvrijedjivala, tada sada vjerojatno učite lekciju kako pružati nesebične akcije, kako se brinuti o drugima i biti skroman.

        Ponekad se lekcija uči i kroz trenutni život, pa postoje periodi u životu ka da vam „ide dobro“, voljeni ste, zbrinuti i sve je harmonično, a zatim se dese preokreti i vi opet počinjete neku novu priču iz početka. Univerzumu se ne žuri, vašoj duši, Nad Duši itd se ne žuri, vi morate temeljito savladati svaku lekciju, jednostavno ne možete preći u viši razred sve dok niste savladali niži. Ukoliko brzo učite, shvaćate medjupovezanosti, lekcije se mogu učiti brže i na manje bolan način. Ukoliko opetujete iste lekcije, to se vidi kroz uzorak dogadjaja, bez obzira na kojem planu, može biti emotivni, mentalni, duhovni ili sasvim egzistencijalni, fizički plan. Svaki puta kada opetujete lekciju, lekcija je teža i bolnija, s obzirom da čovjek reagira na bol, i tu je mogućnost pojačana da uvidite koji je stvarni problem u podlozi.

        Ne odradjuje se sva karma, što je olakotna okolnost. Potrebno je uravnotežiti 51% negativne karme da biste dobili mogućnost izvući se iz kotača uzroka i poslijedice. Kako dospjeti do te razine?

        Djelima, mislima i riječju. Kako djelujete u skladu sa prirodnim procesima, poštujete pravo slobodne volje svih živih bića, činite pozitivne akcije, pa ostalo to i na razini riječi ili potpore, uskladjujete se sa svojom okolinom, i šire, na jedan pozitivan način i spremni ste pružiti ali i prihvatiti podršku, imati razumijevanje i djelovati po tom principu, karmu je moguće balansirati, otpuštati ili odradjivati, ukoliko vam je taj izraz prihvatljiviji. „ Dobro se dobrim vraća“, i obrnuto. Svi principi su u biti sadržani u toj staroj uzrečici.

        Mislite pozitivno, djelujte sa srcem, prihvatite različitosti bez prosudbe i sa zahvalnošću – rezultati svakako neće izostati. Kada to postane obrazac u vašem životu i vaš život će imati dimenzije koje zadovoljavaju sve razine vašeg bića.

        Nemojte zaboraviti one 4 zlatne riječi koje smo svi učili kao mala djeca : hvala, molim, izvoli,oprosti. I tu je srž. I ključ. Samo smo kroz odrastanje zaboravili. Male stvari čine čovjeka sretnim, velikim stvarima se nešto kupuje. Ljubav, bezuvjetnu ljubav ne možete kupiti, ona je dar srca i nema cijenu, neprocijenjiva je.

        Vrlo često, gotovo uvijek, prije novog utjelovljenja, stvara se Plan koji obuhvaća sve lekcije koje biste trebali savladati u ovoj inkarnaciji. Taj Plan ste prihvatili, sudjelovali u njegovom stvaranju i koliko god zaboravili prilikom rodjenja da on postoji, on će se očitovati svakom sekundom vašeg života.

        U vašem nacrtu je kreirana osobnost, spol, izazovi, usmjerenja, razvojni put i lekcije.

        Imate dar slobodne volje, oko 21%, što je iznimno puno, većina populacije to ne iskorištava u punom potencijalu. Ostatak postotaka se odnosi na druge odnose, obitelj, mjesto, državu, kontinent, planet itd. Tu nemate nikakav utjecaj.

        Na razini države ili planeta možemo govoriti o ukupnoj razini ili visini vibracije ili frekvencije, što opet podrazumijeva da se sve zbraja i kao zbroj daju odredjenu sliku za pojedina mjesta, države itd. Pa ukoliko želimo očitovani primjer, pogledajmo zbivanja na planetu, u jednom širem kontekstu, odgovori se nameću sami, kada još dodatno proučimo povijest sve je sasvim očigledno. Nema izuzetaka, to pravilo vrijedi za sve.

        Kako smo dobili dar i dopušteno je čovječanstvu brisanje dobrog dijela karme, da bi se moglo ubrzano razvijati na duhovnom planu, što pojedinci osjećaju i svjesni su rasta, tako i vaše mogućnosti o samoj spoznaji karmičkih procesa, kao i mogućnosti balansiranja, čišćenja, otpuštanja i reprogramiranja postaju sve dostupnija. Danas je razvijeno više tehnika i metoda i kroz osobne spoznaje i djelovanje vi možete uravnotežiti kompletnu karmu i tijekom jednog života.

        Naravno, sve je podložno vašem vlastitom trudu, vašim uvjerenjima, otvorenosti i prihvaćanju mogućnosti, koja jeste i ostaje na razini mogućnosti sve dok ne počinjete poduzimati akcije. Za svoju vlastitu dobrobit i rast na svim poljima.

 

 

                                                   Načelo Dharme

 

  

                                 512px Five disciples at Sarnath                       

           „Dharma/dhamma (sanskrit: धर्म dharma; pali: धम्म dhamma) je višeznačan indijski filozofski termin. Neka od značenja su: ustanovljenje, poredak, zakon, ispravnost, doktrina.

            Etimologija

         Riječ je nastala iz sanskritskog korjena dhr, koji znači "držati", "održavati". Prvobitno je značila ono što drži univerzum zajedno, podršku materijalnog ili moralnog postojanja. Označava i kosmičku zakonitost u kojoj je, prema učenju o karmi, moralni osnov iskonskiji od materijalnog. Odatle proizilaze značenja: vrlina, ispravnost, istinitost.

          Dharma može značiti: učenje, religija, istina, doktrina, ispravnost, vrlina, suština, "atom", pojava, priroda, zakon, pravilo, svojstvo i entitet. Neka od ovih značenja koriste se i u čitavoj indijskoj religiji, dok su druga karakteristična samo za budizam. Također, na indijskim jezicima može označavati nečiju vjeroispovest.

            Dharma u hinduizmu

         U Vedama se upotrebljava u istom smislu kao rita, odnosno označava kosmički i moralni poredak. U indijskoj filozofiji, dharma je središnji koncept koji objašnjava "uzvišenu istinu" ili krajnju stvarnost svijeta. On može i označavati nečije etičke dužnosti ili vrlinu, odnosno, principe ponašanja koje bi ljudska bića trebalo da sljede kako bi živjeli u skladu sa prirodnim poretkom stvari. Njen osnovni smisao uključuje i kineski tao.

            Dharma u budizmu

         U budističkim tekstovima se sreću različita značenja termina dharma/dhamma, od kojih su neka: zakon, učenje, pravilo, ispravnost, uzročnost, pojava, čestica (konstitutivni činilac pojavnog svijeta, nalik atomu). Preciznija određenje svih tih značenja posebno je razradio Buddhaghosa (5. vijek), izdvajajući četiri glavna značenja dhamme:

    učenje,

    vrlina,

    kosmički zakon i

    pojava "lišena istinskog bitka".

           Najviše se ističe prvo značenje, pri čemu se podrazumijeva Buddhina dharma/dhamma, oslobađajući zakon koji je otkrio i objavio Buddha. Dharma/dhamma u ontološkom smislu prethodi čak i Gaotama Buddhi, koji predstavlja njenu manifestaciju. Buddhe dolaze i odlaze, ali se dharma/dhamma, u svom izvornom obliku, proteže u beskraj. U tom kontekstu ona je u izvjesnom smislu analogna grčkom pojmu logos. Budući da izlažu istinu dharme/dhamme, Buddhine besjede se skupno označavaju kao dharma/dhamma. Život koji se živi u skladu sa istinom koju je izložio Buddha da je život prožet dharmom/dhammom.

“ Čak i vladar svijeta, istinoljubiv i pravedan kralj, ne vlada svojom zemljom sam, već uz sebe ima još jednog vladara. To je Dhamma, zakon pravednosti.”

            Značenja uzročnost i uzročnik važna su posebno za budističku teoriju o pojavnoj prirodi svijeta. U izvjesnom smislu dharma/dhamma znači pojavu i odgovara grčkom terminu fenomen. Budući da su predmeti čula sintetske tvorevine, a elementi koji ih tvore podložni neprekidnoj meni, i ti se nazivaju elementi dharme/dhamme.“ http://bs.wikipedia.org/wiki/Dharma

            O Putu Pravde

         Darma je put pravednosti i načina života u skladu sa pravilima ponašanja. To je skup prirodnih zakona koji omogućuju ljudskim bićima da žive sretan, ispunjavajući život bez patnje i degradacije.

          To je duboki moralni zakon koji kroz duhovne elemente unaprijedjuje svačiji život, ona jest temelj života, ukoliko se ti principi poštuju. Dharma je „zakon Buddhe“ koji drži sva stvorena bića i bez tog zakona ništa ne bi moglo postojati.

           Dharma je kozmički zakon, zakon ispravnosti, i živjeći po njenim principima ne dolazi do nakupljanja negativne karme koja tada kroz reinkarnacijske cikluse ( uzrok/posljedica) nastoji uravnotežiti sva misli/riječi/djelovanja.

          Sva ono što čini korist ljudskom biću na njegovom putu je pod utjecajem dharme, sve ono što otežava i ometa čovjeka na njegovom putu se naziva a-dharma.

           Ispravno življenje, na dharminom putu, u skladu sa moralnim zakonima, putem pravednosti, ima 4 aspekta: nerasipnost, čistoću, suosjećanje i istinitost.  Bit dharme, kako piše Manu je nenasilje, istina, nepožuda, čistoća tijela i uma i kontrola osjetila. Zakoni dharme se ne odnose isključivo na pojedinca već i na kolektiv. Njena bit leži u posjedovanju odredjenih sposobnosti i duhovne moći, tj. u kombinaciji duhovnog prosvijetljenja i fizičke hrabrosti.

            Vede podučavaju da je dharma zakon prirode, odnosi se na dužnosti koje jesu u skladu sa tom prirodom i rezultat je rada na ispunjavanju tih akcija.

           Buddhadasa Bhikkhu je podučavao da dhamma ima šest atributa: učenje sveobuhvatnog budizma, da svatko može ostvariti svoju dharmu kroz vlastite napore, zatim da je vanvremenska i prisutna u svakom trenutku, otvorena je za priznavanje i ne mora počivati na vjeri i da se upoznaje isključivo kroz osobni intuitivni rad.

 

Dharmachakra Mudra

            U Mahayana budizmu riječ dharma se odnose na oba učenja Buddhe i na realizaciju prosvijetljenja, mada se često koriste oba značenja.

          U mahayani se koristi metafora o „tri okretaja dharminog kotača“i ona se još uvijek koristi u tibetanskim budističkim tradicijama. Prema toj metafori prva prekretnica se dogodila kada je povijesni Buddha iznio svoju prvu propovijed o četiri plemenite istine. Druga prekretnica se odnosi na savršenstvo mudrosti (sunyata),praznine, koja se pojavila početkom prvog tisućljeća, a treća je razvoj doktrine da je Buddha priroda temaljno jedinstvo postojanja koja sve prožima.

            Takodjer govore o „ dharma tijelu“ ili „ Tijelu Istine“.

            U mahayana budizmu Dharmakaya je jedno od tri tijela Buddhe. Ono je jedinstvo svih stvari i bića, neočitovanih, van postojanja i nepostojanja.

            Riječ dharma je praktično neopisiva. To je suštinska priroda stvarnosti, učenja i prakse koji omogućavaju samu bit prirode svih stvari.

                                                                 dharma2

 

stautes of deer and golden dharma wheel raimond klavins

 

            Dharma kotač ili dharmachakra (na sanskrtu) je jedan od najstarijih simbola budizma. Ima isto značenje kao i križ u kršćanstvu .

Ima tri osnovna dijela: obruč, žbice i čvorište.

Krug, obruč, predstavlja savršenstvo Dharme, Buddhinog učenja.

Rub kotača predstavlja meditaciju, koncentraciju i pozornost, kroz vježbu.

Središte(čvorište) predstavlja moralnu disciplinu.

Tri vrtloga u središtu predstavljaju tri dragulja: Buddha, Dharma i Sangha. Ujedno predstavljaju radost.

Žbice predstavljaju različite stvari, ovisno o njihovom broju, od 8 do 31, tj.31 kraljevstva egzistencije iz drevne budističke kozmologije.

           Ponekad se kotač prikazuje uz lotosov cvijet i dva jelena ( mužjak i ženka) s obje strane, što insinuira na prvu održanu Buddhinu propovijed nakon prosvijetljenja. Što podsjeća na Buddhina učenja da se spasu sva živa bića, a ne samo ljudi. Po nekim verzijama priče jeleni su emanacije Bodhisattvi.

              Dzogchen Ponlop Rinpoche je rekao:

„…Naša temaljna priroda uma je svijetlo prostranstvo svijesti koja je iznad svega konceptualne prirode i potpuno slobodna od kretanja misli. To je jedinstvo praznine i jasnoće, prostora i zračenja svijesti o tome da je obdarena vrhovnim i neizmjernim kvalitetama. Iz ove osnovne praznine sve je izraženo, iz ovog sve proizilazi i sve se manifestira.

512px Five disciples at Sarnath

 

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates