background
logotype

  

 

                       Mudre, kao termin označavaju svete pokrete pune simbolizma koji imaju odredjeno specifično značenje. Najčešće su to pokreti prstiju, šaka, cijelih ruku , čak i tijela. Simboliziraju osjećaje ili duhovna stanja. Mogu biti vrlo iscijeljujuće.

   Vrlo često ćete primijetiti, ukoliko se odlučite aktivnije pozabaviti korištenjem odredjenih mudri, da ih vrlo često koristite spontano, da ste pojedine položaje ruku vidjeli kod drugih ili ih često koristite i sami bez neke svjesne namjere, ali ukoliko se time pozabavite otkrit ćete da nose važnu poruku ili su u skladu sa odredjenim stanjem ili potrebom.

   Koji puta koristite cijelo tijelo, svjesno ili nesvjesno. U praksi, one su stalno prisutne, samo ne razmišljate o njima sve dok ne odlučite da ih svjesno koristite.

   Jednako tako mogu biti prisutne i krije (što u prijevodu znači „ akcija“), mišićni iznenadni pokreti, trzaji, koji se javljaju sasvim spontano i nekontrolirano, može u njima učestvovati cijelo tijelo ili samo odredjeni splet mišića i najčešće se radi o raščišćavanju pojedinih blokada kojih najčešće i niste svjesni. Dobrim dijelom sliče na yoga vježbe asane.

   Krije i mudre imaju dublje značenje u procesu budjenja kundalinija, ukoliko je to slučaj, prihvatite ih opušteno .

   Mudre možete koristiti i sa namjerom , koristan su alat u iscijeljivanju, možete kao „ sam svoj majstor“ učiniti puno dobrobiti za sebe.

   Riječ mudra na sanskrtu znači  „ poklon radosti“ (mud – radost; ra – poklon), ali jednako tako i  tijek , jer koristeći ih potičemo slobodan tijek energije, a samim tim se uspostavlja ravnoteža koja je blagotvorna za zdravlje.

   Koriste se u budizmu, hinduizmu, u Indiji, Kini, Japanu, u Egiptu, a dijelom i u kršćanstvu.

   Vrlo su učinkovite u jačanju imuniteta, koncentracije, otpuštanju psihičke i fizičke boli, kao i kod  gotovo svih  bolesti, uz izuzetak fizičkih povreda kada je potrebna kirurška intervencija ili kada je bolest toliko uznapredovala da je neophodna operacija.

   Istraživanja provedena o učinkovitosti mudri to potvrdjuju, otkriveno je da se korištenjem mudri aktiviraju odredjeni centri u mozgu.

   Svaki prst odgovara energiji odredjenog organa, odredjenim sposobnostima i na specifičan način utječe na život.

   Palac simbolizira Boga. Povezan je sa Marsom i označava snagu volje. Logiku, ljubav, ego. Kut pod kojim se nalazi u opuštenom položaju u odnosu na ostali dio ruke pokazuje karakter. Kut od 90 stupnjeva označava velikodušnu osobu, koja ima dobro srce i spremna na davanje. Kut od 60 stupnjeva daje logičan i racionalan karakter, a kut od 30 stupnjeva upućuje na osjetljivu i sumnjičavu osobu. Osoba sa dugim i jakim palcem ima jaku osobnost, snagu volje i mogućnost da mijenja vlastitu sudbinu.

   Kažiprstom upravlja Jupiter i predstavlja znanje, mudrost, osjećaj moći i povjerenja u sebe.

   Srednji prst je pod utjecajem Saturna i tu je strpljenje i kontrola emocija. Ovaj prst ima uravnotežujući utjecaj u životu.

   Prstenjak je upućen na utjecaj Sunca i označava vitalnost, energiju i zdravlje. Odnosi se na osjećaj povezanosti s obitelji i osjećaje vezane za srce.

   Mali prst je Merkurov predstavnik koji vlada komunikacijama, kreacijom, vrednovanjem ljepote i postizanjem unutarnjeg mira.

   Vrhovi prstiju mogu pokazati različite osobine. Zašiljeni vrhovi su česti kod samostalnih i aktivnih osoba, ovalni vrh prsta naći će se kod impulzivene osobe kojoj treba motivacija, a kvadratični vrhovi prstiju pokazuju praktičnu i logičnu osobu

   Prakticiranje mudri donosi olakšanje već prvi dan, a neke donose olakšanje trenutno. Za iscjeljenje neke bolesti ili težeg problema treba dulje vrijeme prakticirati mudre.

   Kada radimo bilo koju mudru, dobro je misli usmjeriti na onaj zdravstveni problem ili situciju za koju radimo mudru. Ako je u pitanju bolest dobro je zamisliti da ste zdravi. I osjetiti se zdravim. Ako želite ispuniti neku želju ili riješiti kakav problem treba misli uputiti u tom smjeru. I osjetiti da je tako. Djeluje.

   Koristite svoj unutarnji osjećaj, možete ih raditi sjedeći, ležeći ili na način na koji se osjećate ugodno. 10 do 20 min više puta dnevno ili koliko god dugo osjećate da su vam potrebne. Ne preporučuje se više od dnevno 45 minuta ukupno. Ponekad ćete imati osjećaj držati odredjeni položaj ruku i prstiju dulje, i ukoliko vam je to ugodno, učinite tako. Promjene u vašem raspoloženju ili zdravstvenom stanju dolaze relativno brzo, ovisno o težini problema, ali kao i sve druge vježbe, i tu je potrebno opustiti se i steći lakoću i dopustiti da „ teku“, kroz pojačani energetski protok rezultati neće izostati.

   Ukoliko želite, uvijek možete početi proučavati yogu, naći kvalitetan centar za obuku i dobiti šira znanja i naučiti puno korisnih stvari. Nikad previše. Donijet će mir i radost u vaš život.

   Ovdje je nekoliko primjera sa objašnjenjima, koristite one koje vas privuku, svakako će imati pozitivan učinak.

Mudra za materijalizaciju : novac, posao, nešto drugo

Slika mudre 01

Ruke držite u visini grudi udaljene nekoliko cm od tijela. Dobro ju je tijekom dana prakticirati oko 5 – 10 minuta tri puta dnevno minimalno sedam dana cijelo vrijeme vizualizirajući rješenje.

Mudra protiv stresa:

Slika mudre 02

Radite je desetak minuta dnevno uz vizualizaciju vremena, prostora, osoba ili nešto drugo, gdje se osjećate savršeno dobro i ugodno.

Mudra za jačanje imuniteta:

Slika mudre 03

Osjećajte se savršeno zdravo i osjetite kako preko vas poput tuša teče iscijeljujuća energija našeg univerzuma.

Mudra protiv ljutnje i agresivnosti (osobne):

Slika mudre 04

Vizualizirajte da se tuširate iznimno hladnom, ledenom, vodom. Brzo djeluje.

Mudra protiv unutarnje napetosti:

Slika mudre 05

Vizualizirajte mirnu opuštajuću atmosferu, poput boravka u prirodi, čujte zvukove, recimo pjev ptica ili šum valova, ono što vama odgovara.

Mudra za jačanje memorije, prisjećanje:

Slika mudre 06

Dišite pravilno dok držite ruke i prste u ovoj poziciji i koristite mantru : „Ja pamtim sve ono što je bitno za moju osobu.“ I zapamtićete. Na taj način se možete i prisjetiti i nekih dogadjaja koji su vam sada korisni, možete pronaći izgubljene stvari , sjetiti se likova, brojeva, adresa i sl.

Mudra za lakše učenje:

Slika mudre 07

Ovu mudru bi trebalo raditi u kombinaciji sa prethodnom, tako da radite nekoliko minuta jednu a onda odmah nastavite raditi drugu. Komibiniranjem ovih dviju mudri lakše ćete se sjećati onoga što ste već naučili i lakše ćete svladati ono što još trebate naučiti i upamtiti.

Mudra za jasnoću misli:

Slika mudre 08

Kada niste sigurni u odlukama ili uvjerenjima, ova mudra će vam donijeti jasnoću misli i osjećaja i pomoći da donesete pravilan sud ili rješenje.

Mudra za sve svrhe:

Slika mudre 09

Radi se u kombinaciji sa bilo kojom drugom mudrom kada želite pojačati učinak, naizmjenično, s obzirom da ova mudra djeluje na sve meridijane, a čije se početne točke u pravilu nalaze na vrhovima prstiju.

Mudra „ Spašavanje života“, Apana Vayu mudra

Slika mudre 10

Kada se nadjete u kriznoj situaciji kod srčanih problema kao što je bol u srcu, lupanje srca, srčani napad , vrlo je korisno znati ovu mudru, primijenite je odmah. Vrlo je brza i učinkovita. Ali svakako nazovite ili posjetite i svog liječnika.

Mudra protiv visokog tlaka, nesanice ili pretjerane pospanosti:

Slika mudre 12

Dobra je u uklanjanju napetosti, brige, unutarnjeg nemira, tuge, žalosti, depresije. Aktivira memoriju, pojačava i aktivira koncentraciju i ubrzava proces razmišljanja. Čisti sve nečistoće akumulirane u energetskom sustavu, obrće proces starenja.

Mudra protiv depresije

Slika mudre 13

Otklanja nervozu, depresiju i strah. U korištenju ove mudre kada postavljate prste, vodite računa da prsti desne ruke uvijek moraju biti donji. Riješit će vas unutarnje napetosti.

Mudra za prirodno samoiscijeljenje

Slika mudre 14

Vrlo je korisna kod prehlade, bolesti grla, kašlja, upale dišnih puteva, sinusa i nosa. Ona aktivira proces samoiscijeljenja i ubrzava ozdravljenje.

Mudra protiv išijasa i reumatizma

Slika mudre 15

Već u kratkom vremenu, nekoliko sati, osjetit ćete bitno olakšanje,Mudru radite tako da jagodicakažiprsta dodiruje korijen palca. Laganim pritiskom palca pridržite kažiprst. Ostale prste ostavljate uspravljene i opuštene.

Mudra za PMS

Slika mudre 16

Znatno ublažava i olakšava sve tegobe PMSa, iznad svega psihološke.

Apana  mudra

Slika mudre 17

Izuzetno korisna u detoksifikaciji cijelog organizma od akumuliranih otrova. Čisti mokraćne kanale, vrlo djelotvorna kod infektivnih stanja, uklanja zatvor i nadutost.

Jednako je snažna kao da ste uzeli analgetik, pomaže organizmu u izbacivanju svih otpadnih i toksičnih tvari, iscijeljujuće djeluje na urogenitalni trakt kao i kralježnicu.

Pran mudra

Slika mudre 18

Energetska banka – Povećava vitalnost tijela i vid.

Ling mudra

Slika mudre 19

Vježbaj Mudru i rješi se čestih prehlada, dišnih problema i neizlječivih infekcija.

Gyan mudra

Slika mudre 20

Ova mudra općenito jača um, izaziva pozitivne emocije i dovodi do prosvjetljenja. Vrlo je učinkovita u tretmanu brojnih poremećaja živčanog sustava Donosi mir i kreativnost. Pomaže kod cerebralne paralize, neuritisa, neuropatija, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i svih vrsta paraliza, a pokazala se korisnom i u tretmanu dijabetesa.

Prithvi mudra:

Slika mudre 21

Osim što učinkovito otklanja kronični umor, ova mudra ubrzava zarastanje kostiju, te pomaže kod osteoporoze, artritisa i atrofije mišića, osobito u tretmanu pareze ili paralize.

Učinkovita je i kod alergija, problema sa suhom i ispucanom kosom, lomljivim noktima, smirivanju groznice, u tretmanu ulkusa, te kod neplodnosti i impotencije.

Shunya mudra

Slika mudre 22

Liječi bolove uha u samo nekoliko minuta.

Vata Karak mudra :

Slika mudre 23

Mudra koja brzo vraća i obnavlja izgubljenu energiju, jača imunitet, smiruje stres, kod gubitka pamćenja, poremećaja spavanja, pomladjuje, koristi se kod visokog krvnog tlaka, problema sa cirkulacijom, povećane tjelesne težine, itd.

Slike i fotografije , kao i tekst ovih mudri je prikupljen na više lokacija.

Dodatne informacije ili ako možda imate potrebu koristiti mudre, a ne znate koje su vam potrebne sada u ovom trenutku, koja je najučinkovitija za vas u ovom trenutku, možete naći na stanici:

http://complete-education.blogspot.com/2008/12/diseases-that-can-be-cured-by-mudras.html

          

   I naravno, uvijek se možete obratiti za pomoć ili podršku ili informaciju meni osobno, učinit će mi radost ukoliko vam budem mogla biti od pomoći.

 

RAZLIČITE MUDRE ZA RAZLIČITE BOLESTI:

In : Mudras

TERAPEUTSKI INDEKS: Bolesti koje mogu biti tretirane sa mudrama se nalaze ovdje pod indexom od A-Z

Mudre za svaku bolest su dane ovdje i klikom na link možete vidjeti kako  izvesti te mudre. Neke dobrobiti mogu biti trenutne, za neke će biti potrijebno vrijeme.

Ovaj popis mudri nije unutar mog autorskog prava, tj. ovo je samo prijedlog koji može učiniti puno u pomoći vaših trenutnih poteškoća, ne predlažem ih kao lijek ili ne savijetujem izbjegavanje posjeta liječniku ili korištenja preporučene terapije, mudre imaju svoje mjesto u uporabi, mogu učiniti izvanredne pomake, na bolje svakako, ali kao i sa svim stvarima, treba to činiti mudro i sa ljubavlju, što god činili, za svoju osobnu dobrobit i za dobrobit svih i svega.

Ovaj popis mudri imam već niz godina, nemam zabilježen link sa kojeg sam ga preuzela, imate link ispod popisa, možete pratiti njega za daljnje informacije.

A

Alzheimer's disease : Vaayu-vardhak ,Vaata-kaarak

Ataxia(s) : Vaayu-vardhak ,Vaata-kaarak

Anxiety :Vaayu-shaamak , Vaata-naashak

Arthritis : Vaayu-shaamak , Vaata-naashak,Prithvi-vardhak

Jal –vardhak ,Kapha-Kaarak ,Apaan- vaayu

Addison'sdisease : Vaayu-vardhak ,Vaata-kaarak

Atrophy of muscles : Prithvi-vardhak

Anus, burning/fissure in : Prithvi-vardhak

Acidity : Prithvi-vardhak, Kapha-Kaarak, Jal-shaamak

Aphthous ulcers :Prithvi-vardhak, Kapha-Kaarak

Appetite, loss of : Prithvi-shaamak,Pitta-kaarak, Vaata-kaarak

Anaemia : Jal –vardhak ,Kapha-Kaarak

Ascitis :Pitta-kaarak, Vaata-kaarak,Jal-shaamak

Abdominal pain : Vaata-naashak,Vaayu-shaamak , Apaan- vaayu mudra ,Maatangi

Anger : Prithvi-vardhak, Kapha-Kaarak , Vaayu-shaamak.

Athero-sclerosis :Kapha-Kaarak

Ageing, premature : Prithvi-vardhak, Kapha-Kaarak

Acne :Vaayu-vardhak

Anuria :Apaan- vaayu,Jal –vardhak ,Apaan

Angina pectoris :Apaan- vaayu,Aakaash-vardhak

Asthma :Linga mudra,Asthma mudra ,Aakaash-vardhak,Prithvi-shaamak

Allergy : Shanka mudra, Prithvi-vardhak,Kapha-Kaarak

Appendicitis :Apaan- vaayu,Prithvi-vardhak

Atrophy of optic nerve :Vaayu-vardhak ,Prithvi-vardhak

B

Bradycardia: Vaayu-vardhak

Breathlessnes :Vaayu-shaamak ,Asthma

Brittle nails :Vaayu-shaamak,Prithvi-vardhak

Blood-pressure, high : Aakaash-vardhak ,Kapha-Kaarak ,Apaan- vaayu ,Vaata-kaarak

Bones, to strengthen :Prithvi-vardhak

burning, in the body :Prithvi-vardhak ,Kapha-Kaarak,Apaan Shanka

Blood circulation, slow :Kapha-Kaarak ,Jal –vardhak ,Pitta-kaarak ,Vaata-kaarak

Backache :Vaayu-shaamak,Apaan- vaayu ,Vaata-naashak

Bloody stools/urine :Kapha-Kaarak

Blood-pressure,low :Prithvi-vardhak ,Aakaash-shaamak

Bed-wetting :Jal-shaamak

Boils : Prithvi-vardhak ,Kapha-Kaarak ,

Bronchitis :Prithvi-vardhak

Blocked nose :Aakaash-shaamak ,Prithvi-shaamak ,Pitta-kaarak

Biliousness :Prithvi-vardhak ,Kapha-Kaarak ,

Brain to empower :Prithvi-vardhak ,Kapha-Kaarak ,VAAYu-VARDHAK

C

Creatvity, lack of : Pitta-kaarak ,VAAYu`-VARDHAK ,Vaata-kaarak Cerebral palsy : Vaata-kaarak, VAAY-VARDHAK

Cretinism : Vaata-kaarak, VAAY-VARDHAK

Concentration, lack of: Vaata-kaarak, VAAY-VARDHAK

Concentration, lack of: Vaayu-shaamak, Vaata-naashak mudra

Convulsions: Vaayu-shaamak, Vaata-naashak mudra

Chorea: Vaayu-shaamak, Vaata-naashak mudra, Apaan- vaayu mudra

Constipation : Vaayu-shaamak, Vaata-naashak mudra, Prithvi-shaamak or Surya mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Congestion in body : Aakaash-vardhak or Aakash mudra

Chest-congestion: : Aakaash-vardhak or Aakash mudra

Cartilage, degeneration /tear : Jal –vardhak or Varun mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Chronic fatigue : Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Vaata-naashak mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Pushaan mudra

Convalescence : Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Coldness of body/skin : Prithvi-shaamak or Surya mudra, Jal-shaamak mudra , Vaata-naashak mudra, Linga mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Cervical spondylosis: Vaayu-shaamak, Vaata-naashak mudra, Jal –vardhak or Varun mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Apaan- vaayu mudra ,Apaan mudra

Cold intolerance of: Vaata-naashak mudra, Linga mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Prithvi-shaamak or Surya mudra.

Cataract: Prithvi-shaamak or Surya mudra

Cracked skin/lips/tongue: Vaayu-shaamak, Vaata-naashak mudra, Jal –vardhak or Varun mudra

Cramps of muscles: Jal –vardhak or Varun mudra, Vaayu-shaamak

Circulation, slow: Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Jal –vardhak or Varun mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Chest pain: Vaata-naashak mudra, Apaan- vaayu mudra

Colds: Linga mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Linga mudra

Cough, wet: Linga mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Linga mudra

Cough, dry: Vaayu-shaamak

Colitis: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

D

Dullness of mind: VAAYU-VARDHAK , Prithvi-shaamak or Surya mudra

Drowsiness: VAAYU-VARDHAK , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Dementia(s): VAAYU-VARDHAK

Degeneration of retina: VAAYU-VARDHAK

Dwarfism: VAAYU-VARDHAK

Diabetes mellitus : VAAYU-VARDHAK , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Apaan mudra

Dizziness: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Vaayu-shaamak

Dry skin/hair : Vaayu-shaamak, Apaan mudra, , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra, Jal –vardhak or Varun mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Dyspnoea : Vaayu-shaamak, Asthma mudra

Dysurea: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan- vaayu mudra

Detoxification: Aakaash-vardhak or Aakash mudra , Apaan mudra

Deafness: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Aakaash-shaamak or shoonya mudra

Debility : Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan mudra,

Degeneration of joint-cartilage: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak, Apaan mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Dry eyes: Jal –vardhak or Varun mudra

Dehydration : Jal –vardhak or Varun mudra

Deficiency of hormones : Jal –vardhak or Varun mudra

Dropsy: Jal-shaamak mudra

Diarrhea : Jal-shaamak mudra , Apaan mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Dysentery: , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak,

Depression: Prithvi-shaamak or Surya mudra, VAAYU-VARDHAK

Digestion, weak: Prithvi-shaamak or Surya mudra, Jal –vardhak or Varun mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Linga mudra

Duodenal ulcer: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Dry mouth throat: Jal –vardhak or Varun mudra

E

Endocrine disorders: VAAYU-VARDHAK /Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Effusion in joints: VAAYU-VARDHAK ,Jal-shaamak mudra

Epilepsy: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

E.S.P, to develop: Aakaash-vardhak or Aakash mudra

Ear disorders (pain): Vaata-naashak mudra , Aakaash-shaamak or shoonya mudra

(deafness ): Aakaash-shaamak or shoonya mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Emaciation(weight-loss): Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak, Vaata-naashak mudra

Excessive salivation/thirst/perspiration/urination: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak, Jal-shaamak mudra

Excessive menses : Jal-shaamak mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak, Vaata-kaarak or Vaayan mudra,

Enthusiasm. Lack of :Vaata-kaarak or Vaayan mudra, VAAYU-VARDHAK, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Excessive sleep: Vaata-kaarak or Vaayan mudra, VAAYU-VARDHAK, Prithvi-shaamak or Surya mudra

Eye-ailments, watering; Prithvi-shaamak or Surya mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Cataract: Prithvi-shaamak or Surya mudra,Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Twitching, nystagmus: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Glaucoma: Jal-shaamak mudra

Eczema-dry : Jal –vardhak or Varun mudra

-weeping; Jal-shaamak mudra

F

Frohlick’s syndrome: VAAYU-VARDHAK , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Facial palsy: VAAYU-VARDHAK

Fear: VAAYU-VARDHAK , Aakaash-vardhak or Aakash mudra , Uttarbodhi mudra , Vaata-naashak mudra

Fits: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra Vaata-naashak mudra

Flatulence (gas): Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra , Apaan- vaayu mudra ,Apaan mudra

Fever: Apaan mudra,Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Shanka mudra

Frozen shoulder: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Apaan- vaayu mudra

Fatigue: Vaata-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Pushaan mudra

Fracture: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Feet, cold: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra , Linga mudra

Fatness: Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra , Prithvi-shaamak or Surya mudra, Linga mudra

Forgetfulness: VAAYU-VARDHAK , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Fissure, anal: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Frigidity: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Flu: Apaan mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Shanka mudra

G

Gastric ulcer : Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Giddiness: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Gout: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Apaan- vaayu mudra

Gas: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra, Apaan- vaayu mudra, Apaan mudra

General debility: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Greying of hair: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Greasy skin, hair: Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Gall colic: Apaan- vaayu mudra

Gastritis: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Glaucoma: Jal-shaamak mudra

H

Heel-pain: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Apaan- vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Heart weak /failure: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Heart disease/pain/attack : Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Apaan- vaayu mudra, Aakaash-vardhak or Aakash mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Hypopituitarism: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Hypothyroidism: Prithvi-shaamak or Surya mudra, VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Jal-shaamak mudra , Linga mudra,

Hypoparathyroidism: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Hypoadrnalism: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Hemiplegia: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Hypogonadism : VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Hyperthyroidism: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Hiccups: Apaan- vaayu mudra, Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

High blood pressure: Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Aakaash-vardhak or Aakash mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Apaan- vaayu mudra

Hair-loss/greying: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Hyperacidity: Jal-shaamak mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Hydrocele: Jal-shaamak mudra

Hydrocephalous: Jal-shaamak mudra

Hydronephrosis: Jal-shaamak mudra

Heat stroke: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Heat, intolerance: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Head ache: Apaan- vaayu mudra, Vaata-naashak mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Hoarse voice: Vaata-naashak mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

I

Initiative, lack of: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Irritability: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Indecisiveness: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra

Impatience: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Vaata-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Intercostals neuralgia: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Intuition, to develop: Aakaash-vardhak or Aakash mudra

Irregular hear-beats: Aakaash-vardhak or Aakash mudra

Inflammatory diseases: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Intolerance of cold: Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra , Vaata-naashak mudra , Prithvi-shaamak or Surya mudra , Linga mudra

Indigestion: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Linga mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak, Jal –vardhak or Varun mudra

Intolerance of heat: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Shanka mudra

Irregular menses: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra

Immunity, weak: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Pushaan mudra

Intelligence, to develop: VAAYu-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Impotence: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Linga mudra

Infertility: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Jal –vardhak or Varun mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Influenza: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Shanka mudra, Apaan mudra

Insomnia: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Vaata-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra ,

Itching: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Shanka mudra

Infectious diseases: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Apaan mudra

J

Joint-pains: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Apaan- vaayu mudra , Apaan mudra , Jal –vardhak or Varun mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Jealous nature: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Jaundice: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Joy , to induce : VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

K

Kidney ailments: Apaan- vaayu mudra ,Apaan mudra Jal-shaamak mudra

Kapha (mucous) excessive: Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

L

Lack of enthusiasm /initiative/creativity: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Loss of memory: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Lethargy: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Lack of concentration: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra

Lack of Stamina /endurance: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Vaata-naashak mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Loss of appetite: Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Prithvi-shaamak or Surya mudra

Loss of taste-sensation: Jal –vardhak or Varun mudra

Loose motions: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Jal-shaamak mudra , Apaan mudra

Liver ailments: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Linga mudra

Leucorrhoea: Apaan mudra , Shanka mudra

Lumbago: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra , Apaan- vaayu mudra

Laryngitis: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Leprosy: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

M

Mind, to empower: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Muscles, to strengthen: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Shanka mudra

Memory, loss of: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Mental retardation: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Multiple sclerosis: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Motor neuron disease: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Myxoedema : VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Jal-shaamak mudra , Prithvi-shaamak or Surya mudra , Linga mudra

Myopathies : VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Myesthenia gravis: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Monoplegia : VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Mucous, excessive: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Linga mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Muscle spasm /cramps/rigidity: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Milk, deficient: Jal –vardhak or Varun mudra

Migraine: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Aakaash-vardhak or Aakash mudra , Apaan mudra

Muscle-atrophy: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Mouth ulcers: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Menstrual problem:

Scanty: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Jal –vardhak or Varun mudra , Vaata-naashak mudra

Excessive: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra ,Jal-shaamak mudra , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Painful: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Vaata-naashak mudra

Irregular: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra

Mental tension: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Menopause: Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

N

Nervous(system)disorders : VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Neuritis: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Neuropahties: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Nystagmus: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Numbness in body /hands/feet: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Aakaash-shaamak or shoonya mudra , Vaata-naashak mudra

Nose/smell disorders: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Nose, running: Jal-shaamak mudra

Nose, blocked: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Nervous exhaustion/breakdown: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Neck-pain , stiffness : Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Apaan- vaayu mudra

Nails brittle: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra

Nausea: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Apaan- vaayu mudra ,Apaan mudra

O

Optic atrophy: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Overactivity of endocrine glands: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Osteoporosis/osteomalacia : Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Oasteo-Arthrites(O.A): Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Apaan- vaayu mudra ,Apaan mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Obesity: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-shaamak or Surya mudra , Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra , Linga mudra

Oliguria: Vaata-naashak mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Oligomenorrhoea : Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Oligospermia : Jal –vardhak or Varun mudra

Odema: Prithvi-shaamak or Surya mudra , Linga mudra , Jal-shaamak mudra

Oily skin/hair: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

P

Paresis,Polio : VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Paralysis,paraplegia : Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Paralytic squint: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Ptosis: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Prostatitis: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Parkinson’s disease: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra , Apaan- vaayu mudra

Palpitations: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Apaan- vaayu mudra

Premature ageing/graying of hair: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Jal –vardhak or Varun mudra

Psoriasis: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Pleurisy/Pleural effusion: Jal-shaamak mudra

Painful conditions: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra , Apaan- vaayu mudra

Piles: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Apaan- vaayu mudra , Apaan mudra

Phyaryngitis(sore throat): Prithvi-vardhak or prithvi mudra Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Shanka mudra

Pneumonia: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra , Shanka mudra

Pituitary/pineal disorders: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Pitta(bile),excessive : Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Q

Quadriplegia: Prithvi-vardhak or prithvi mudra , VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

S

Syringomyelia: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Linga mudra

Simmond’s disease: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Spasticity of muscles: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Jal –vardhak or Varun mudra

Stress: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra,

Sleepness: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra ,Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Sciatica: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

Skin, dry-cracked: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra,

Apaan mudra

Mature ,ageing : Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Oily: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Cold : Vaata-naashak mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Linga mudra

Sinusitis: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Aakaash-vardhak or Aakash mudra

Skin rashes: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Stomach, burning in : Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra, Apaan mudra, Shanka mudra

Stomach, pain: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra , Vaata-naashak mudra, Apaan- vaayu mudra

Shivering: Prithvi-shaamak or Surya mudra, Vaata-naashak mudra

Sweating,absent : Prithvi-shaamak or Surya mudra, Vaata-naashak mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Sweating,excessive : Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Jal-shaamak mudra , Vaata-kaarak or Vaayan mudra

Scanty, urine: Vaata-naashak mudra, Jal –vardhak or Varun mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Scanty menses: Prithvi-shaamak or Surya mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Vaata-naashak mudra, Jal –vardhak or Varun mudra

Scanty semen: Jal –vardhak or Varun mudra

Saliva excessive: Jal-shaamak mudra , Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Sleep excessive: Prithvi-shaamak or Surya mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra , Prithvi-shaamak or Surya mudra

Sun-stroke: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Shanka mudra

Stamina, lack of: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra, : VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Apaan mudra, Pushaan mudra

Stammering : Vaata-naashak mudra

Sexual debility: 0, Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Shoulder pain/stiffness: Apaan- vaayu mudra

Swelling : Prithvi-shaamak or Surya mudra, Jal-shaamak mudra

Sore throat: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

T

Tabes dosalis: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Tongue /taste disorders: Jal –vardhak or Varun mudra

Thyroid, underactive: Prithvi-shaamak or Surya mudra, Linga mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra, Jal-shaamak mudra , : VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Typhoid: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Shanka mudra

T.B: Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Tennis elbow: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Apaan- vaayu mudra

Thyroid ,over active : Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Timidity: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Tremors: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Apaan- vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Throat –burning/pain: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan- vaayu mudra, Shanka mudra

Toothache: Apaan- vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Tonsillitis: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan mudra

Trigeminal neuralgia: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Apaan- vaayu mudra

Tinnitus(noises in the ear) : Aakaash-shaamak or shoonya mudra

Tachycardia (fast heart beats) : Vaayu-shaamak or Vaayu mudra

U

Urticaria,itching : Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra, Shanka mudra

Ulcers in mouth /stomach/intestines: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Urine,scanty/absent : Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra,Apaan mudra, Jal –vardhak or Varun mudra

Profuse frequent: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Jal-shaamak mudra

Burning/painful: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan- vaayu mudra, Apaan mudra

Unsteady walk(gait): Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Ulcerative colitis: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

V

Vocal paralysis: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Voice lost/feeble: VAAYU-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA

Voice, hoarse/strained: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Vertigo: Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Vaata-naashak mudra

Vision problems: Prithvi-shaamak or Surya mudra

Vatta(air)excessive : Vaata-naashak mudra

Varicose veins: Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan- vaayu mudra , Apaan mudra

W

Weakness: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Apaan mudra, Vaata-kaarak or Vaayan mudra, Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

Weight-loss (to arrest): Vaayu-shaamak or Vaayu mudra, Prithvi-vardhak or prithvi mudra, Vaata-naashak mudra

Weight, excessive: VAAY-VARDHAK OR GYAN/DNYAAN MUDRA, Prithvi-shaamak or Surya mudra, Linga mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Water retention: Prithvi-shaamak or Surya mudra, Linga mudra, Jal-shaamak mudra

Watery eyes: Jal-shaamak mudra, Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Možda bi vam takodjer odgovaralo:

Prithvi-vardhak or prithvi mudra

Pitta-kaarak or Kapha-naashak mudra

Kapha-Kaarak or Pitta-naashak mudra

http://complete-education.blogspot.com/2008/12/diseases-that-can-be-cured-by-mudras.html#sthash.kbOt5ecj.dpuf

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates