background
logotype

Što je meditacija? Čemu služi meditacija, koja joj je svrha? Da li je meditacija neophodna?

Kakvih sve oblika meditacija ima ? Kako ćete znati koja je meditacija za vas najpogodnija?

                                   meditacijasl1

   Meditacija je vrlo jednostavan, ali zato i vrlo učinkovit način , da kroz vježbu, ili odredjenu tehniku, svatko može postići svoj unutarnji mir, poboljšati svoju koncentraciju, riješiti se stresa i spoznati istinu.

   Trebali bismo živjeti u miru sami sa sobom i u miru sa svojom okolinom. Jer svi želimo savršeni mir i savršenu harmoniju oko sebe. Ali, da li je to zaista tako? Vrlo često ste uznemireni, vrlo često niti ne znate točan uzrok svoje uznemirenosti, ljutnje, frustracija i osjećaja negativnosti. Često i znate, osvijestili ste, ali ne znate na koji način se osloboditi nepoželjnog stanja. Jer vas razni osjećaji negativnosti okružuju, dogadjaju vam se neželjene stvari, postajete napeti, širite tu napetost oko sebe i samim tim samo pogoršavate stanje u vama samima, ali i oko vas, jer se vaša napetost prenosi u okolinu, ljudi koji vas okružuju to primjećuju i najčešće, uzvraćaju na isti način.

   Naravno da to ne želite, to vas čini nesretnima, podložnima novim stresnim situacijama, razočarenju u ljude i dogadjaje. Želite promijeniti stanje stvari, na bolje, naravno. Da biste postigli toliko željeni mir i ravnotežu, da bi vas okolina radosnije i sa uvažavanjem prihvaćala, prvenstveno morate shvatiti da se problem najvjerojatnije nalazi u vama samima. I da na tom polju morate donijeti odredjene bitne promjene. Već sama ta spoznaja govori da ste na dobrom putu da riješite svoja nezadovoljstva i patnje. Jer sve je samo stanje uma. Na koji način riješiti svoju nelagodu i neravnotežu? Jedan od vrlo efikasnih, vrlo dostupnih i nezahtijevnih načina, svakako je meditacija.

   Meditacija je način da kroz postizanje unutarnjeg mira, unutarnje ravnoteže, uvidite što je to što vas opterećuje, da uvidite gdje točno leži problem i da onda, u skladu sa tim spoznajama pronadjete pravilan pravac i put svih svojih daljnjih aktivnosti. Spoznavanje istine otvara vrata svjetlu da udje u vaš život i učini ga ljepšim, raznovrsnijim, ispuni vas zadovoljstvom, radošću, sposobnošću da se suočite sa svim izazovima i donesete pozitivne rezultate u svoj život.

   Na veoma mnogo različitih načina možete meditirati. Možete meditirati u kontroliranim uvjetima, kada koristite odredjene tehnike opuštanja i dopuštanja da se zaista opustite i prepustite unutarnjem miru i postizanju tišine, koja tako blagotvorno djeluje na vas. Ali, isto tako, možete meditirati u vlaku, autobusu, tramvaju, dok putujete do radnog mjesta, ili u trenutcima kada se možete bar na destak minuta odvojiti duhom od okoline i prepustiti sami sebi. Svaki trenutak proveden u pravoj meditaciji dovodi vas bliže savršenom miru unutar vas samih. A to je ono što svi žele.

   Najidealnije bi bilo pronaći ugodno mjesto u svom domu i meditirati u dva navrata dnevno, ujutro i navečer, barem po pola sata. To bi bilo dovoljno da vas oslobodi svih stresnih nakupina koje su vas okružile tijekom dana, i dalo vam dovoljno motivacije da se suočite sa svim izazovima koji vas tek očekuju. Jer, moramo biti svjesni da današnji čovjek, koji živi  na Zapadu, ne može sebi priuštiti cjelodnevne vježbe ili prepuštanje meditacijama, njegov životni ritam je ubrzan i mora se vladati u skladu sa tim. Zato je dobro koristiti svaku mogućnost za meditaciju, svoje osobno pročišćenje, oslobadjanje od negativnosti i osnaživanje samoga sebe. Za dobro samih, ali isto tako i drugih koji nas okružuju.

  Ukoliko  vam vaš raspored dozvoljava, pronadjite mirno, tiho mjesto u svom domu. Bitno  je da se osjećate ugodno i opušteno. Neka to bude vaša omiljena fotelja, stolac ili ukoliko si možete dozvoliti, ipak je najkvalitetnije sjesti u položaju lotosa na ugodnu prostirku. Najbitnije je da ledja budu uspravna kako bi se nesmetani tijek energije odvijao besprijekorno.

   Navešću nekoliko načina, ili tehnika, koje su lagane, pristupačne svakom, a donose izvanredne rezultate. Svakako ćemo početi sa laganim vježbama disanja, s obzirom da za njih ne treba nikakvo predznanje, osnova su za sve kasnije složenije vježbe, medjutim neospornih kvaliteta, u nekoliko tjedana možete, koristeći samo njih donijeti u svoj život drastične, pozitivne promjene. Ukoliko meditirate svakodnevno, naravno. Ostale vrste meditacija vizualizacija, vježbi i teninga biti će prikazane uz odredjene metode ili sustave u kojima se najčešće koriste.

                    meditacijasl2

Potkategorije

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates